Blue Flower

ico politie Baarle-Nassau - De politie heeft dankzij een anonieme tip een drugslab ontdekt.

Het lab was verborgen in een schuur aan het Gorpeind. Een 42-jarige man uit Baarle-Nassau is aangehouden.

De gemeente hield op donderdag 19 januari een controle bij het perceel waarop de schuur stond. Daarbij werd een sterke lucht geroken die meestal wordt geassocieerd met de productie van amfetamine. De zaak werd verder onderzocht en daarbij werd het lab ontdekt. Experts spreken van een groot lab, tot de nok toe gevuld met grond- en afvalstoffen voor en van synthetische drugs. De eigenaar van de schuur is vervolgens aangehouden. Daarna hebben brandweer, politie, gemeente Baarle-Nassau, justitie en waterschap Brabantse Delta samen gewerkt bij het onderzoek en de ontmanteling. Dat werd bemoeilijkt doordat het lab slecht toegankelijk was. Om alle vaten, branders, jerrycans en andere apparatuur veilig af te kunnen voeren werd er een deel van de gevel verwijderd.

Waterzuivering
Of het lab verantwoordelijk is voor de vervuiling van de waterzuivering bij Baarle-Nassau wordt nog verder onderzocht. In een reactie laat dijkgraaf Brabantse Delta Carla Moonen weten:

"Dit is nu de tweede keer dat rwzi (riool waterzuiveringsinstallatie) Baarle-Nassau met grote waarschijnlijkheid is verstoord vanwege een drugsdumping. Wij nemen dit heel erg serieus aangezien de effecten erg groot zijn zowel voor het milieu als financieel. Wij zijn heel blij dat door gezamenlijke inspanning van politie, gemeente en Taskforce Zeeland-Brabant er nu een drugslaboratorium is ontdekt. Dit gebeurde na de melding dat onze rwzi door een ongewenste stof was verstoord. Wij vinden het ons maatschappelijk belang om samen met de andere ketenpartners (politie, gemeente, Taskforce) de ogen van het algemene publiek te openen over de drugsproblematiek en alles wat daarbij komt kijken. "

De verdachte is ingesloten voor onderzoek. Er is tot in de nacht gewerkt om het lab volledig te ontmantelen. Wat de productiecapaciteit van het lab was wordt nog onderzocht.

drugslab