Blue Flower

- pol-brw-amb Eindhoven - Het flatgebouw naast het Tamoil-tankstation aan de Eerste Lieven de Keylaan in Eindhoven dreigt in te storten na de felle brand van zaterdagnacht.

Het vuur ontstond volgens een woordvoerder van de politie kort na 3.30 uur in de winkel van het tankstation. Vervolgens sloegen de vlammen over naar het naastgelegen Motorkledingoutlet Eindhoven en het daarboven gelegen appartementencomplex. De outletzaak is volledig afgebrand.

De 21 Poolse bewoners van de flats, werkzaam voor uitzendbureau EU-People, werden meteen geƫvacueerd. Een deel stond nog zonder schoenen in de nachtkleding op een alternatief onderkomen te wachten. "Ik ben blij dat ik nog leef", zegt de Poolse Paul Miter. De werkgever zorgt voor andere huisvesting.

Mogelijk instortingsgevaar complex

Door de brand zouden meerdere palen waarop de appartementen rusten zijn aangetast; er zou beton zijn afgebrokkeld. De brandweer besloot daarom vanwege mogelijk instortingsgevaar omstreeks 6.00 uur de ring die was afgezet te verruimen. Mensen werden gevraagd meer afstand te houden, voertuigen werden verplaatst.

Vier woning aan de Waghemakerstraat zijn uit voorzorg ontruimd. Omwonenden van het complex zorgden ervoor dat de Poolse mensen uit het appartementencomplex kleding, schoenen en koffie kregen. "Ik ken de bewoners niet, omdat veel wisselt", zegt Jan van Peer uit de Waghemakerstraat.

Hij werd kort na 3.30 uur wakker. "Ik hoorde jongens en meisjes om hulp roepen", aldus Van Peer. "Ze mochten de lift niet gebruiken. Gelukkig zijn ze allemaal met de hulp van de brandweer heelhuids beneden gekomen."

Rook trok richting Catharina Ziekenhuis

Even waren er zorgen over de rook die richting het Catharina Ziekenhuis trok. "Er wordt nauw contact gehouden met het ziekenhuis over de situatie", aldus Ben van Otterdijk, hoofd officier van dienst bij de brandweer. Uiteindelijk bleek evacuatie niet nodig. De brand heeft vooralsnog geen gevolgen voor het nabijgelegen ziekenhuis, maar de situatie wordt van minuut tot minuut bekeken, zegt de politie.

Om ramptoeristen op afstand te houden, en omdat er water uit een verderop gelegen vijver gehaald moest worden, werd een flink stuk van het gebied in de omgeving van de brand afgesloten voor (motor)voertuigen.

Brand zo goed als onder controle

De hulpdiensten rukten massaal uit voor het bestrijden van de brand. De brandweer zette onder meer 4 blusvoertuigen, 3 hoogwerkers en verschillende andere voertuigen in. Twee ambulances kwamen ter plaatse en er waren veel politieagenten op de been. Rond 06.00 uur leek de brand zo goed als onder controle te zijn.

De brand werd redelijk snel opgeschaald naar 'grip 1', dat wil zeggen dat er vanwege de grootte van de brand gestructureerde coƶrdinatie nodig is. Er zijn commando-eenheden neergezet.

AvxY0Q0IcAAkazz (Kopie)
Bvx-VsOIMAAcJlM (Kopie)
Bvxc2jKIYAER6L5 (Kopie)
BvxQKOVIEAAj0h2 (Kopie)
BvxSRwAIUAA5_Et (Kopie)
BvxTVeyIQAA1cAH (Kopie)
BvxupyvIUAAMfdz (Kopie)
Bvyoo9gIYAALBn5 (Kopie)
1/8 
start stop bwd fwd